Rechtsdomeinen

Als multidisciplinair kantoor verlenen wij juridische bijstand in diverse praktijkgebieden aan zowel particulieren, ondernemingen, verenigingen, verzekeringsmaatschappijen en makelaars alsook onderwijsinstellingen. Hieronder vindt u een opsomming van onze praktijkgebieden.

  • Wie schade heeft geleden, dient die in principe zelf te dragen. Echter, indien er redenen zijn om de geleden schade bij iemand anders te verhalen, kan men zich op het aansprakelijkheidsrecht beroepen.

    De meest klassieke benadering bestaat erin dat als iemand een fout begaat, die schade veroorzaakt en deze in causaal verband met elkaar staan, de schadeverwekker moet instaan voor de vergoeding van deze schade.

    Het aansprakelijkheidsrecht is echter veel ruimer dan deze klassieke opvatting, zo zijn er in bepaalde gevallen aansprakelijkheidsvermoedens, foutloze aansprakelijkheid, en dergelijke meer.

    Het aansprakelijkheidsrecht is vanzelfsprekend nauw verbonden met het verzekeringsrecht en behoort tot de kern van de expertise van ons kantoor.

  • De eigenaar van een appartement, de vereniging van mede-eigenaars (VME) alsook de syndicus, hebben onder het Belgisch appartementsrecht zowel bepaalde rechten als verplichtingen.

    Er kunnen echter steeds discussies ontstaan tussen mede-eigenaars, wat voor spanningen in de vereniging van mede-eigenaars en/of tussen mede-eigenaars kan zorgen.

    Tevens kunnen er situaties zijn waarin syndici hun opdracht niet naar behoren vervullen.

    Wij adviseren u graag over uw rechten en verplichtingen en gaan samen met u na of het mogelijk is om het geschil, indien gewenst, eventueel buiten de rechtbank op te lossen. Uiteraard treden wij eveneens op in procedures voor de rechtbank.

  • Het bouwrecht is een rechtsdomein waar verschillende takken van het recht samenkomen, met name administratief recht (i.e. vergunningen), contractenrecht (i.e. de overeenkomsten met de architect en/of aannemers). Deze contractuele verhoudingen komen soms onder spanning te staan wanneer bijvoorbeeld de vraag rijst of de werken wel volgens de regels van het goede vakmanschap zijn uitgevoerd.

    Wij hebben een ruime ervaring in het bijstaan van zowel aannemers, architecten als bouwheren.

  • Het meest absolute zakelijk recht is het eigendomsrecht. Maar ook dit recht kent beperkingen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van burenhinder wanneer het evenwicht tussen twee eigendommen wordt verstoord. Verder zijn er nog andere zakelijke rechten, zoals mede-eigendom, erfdienstbaarheden, vruchtgebruik, erfpacht, opstalrecht, etc.

    Voor al uw vragen met betrekking tot vastgoed bent u bij ons kantoor aan het juiste adres.

  • Ons kantoor staat u graag bij in al uw vragen en geschillen omtrent huurrecht, gaande van verhuur van onroerend goed, woninghuur, handelshuur of de huur van roerende goederen. Bepaalde vormen van huur, zoals woninghuur en handelshuur, zijn aan bijzondere (vaak dwingende) regelgeving onderworpen waaraan slechts in beperkte mate mag worden afgeweken.

    Wij helpen u graag verder met al uw vragen over huur en verhuur van goederen.

  • Een factuur werd niet betaald of u heeft net onterecht een factuur of betalingsverzoek ontvangen?

    Wij kijken met u graag naar de meest efficiënte manier om betaling te verkrijgen of de onterecht ontvangen factuur te betwisten.

  • Het onderwijsrecht is een complex rechtsdomein dat uitvoerig gereglementeerd is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen basis-, secundair- en hoger onderwijs. Daarenboven verschilt de regelgeving vaak naar gelang de onderwijsinstelling behoort tot het vrije net dan wel het officieel onderwijs.

    Men denkt bij het onderwijsrecht al snel aan betwisting van studievoortgangsbeslissingen of leerkrediet. Doch het onderwijsrecht is veel breder. Ook tuchtmaatregelen ten aanzien van leerlingen of leerkrachten kunnen het voorwerp uitmaken van een procedure. Zowel tuchtprocedures als betwistingen over studievoortgangsbeslissingen zijn onderworpen aan bijzondere procedures met zeer strikte termijnen. Het is in dergelijke situaties dan ook aangewezen snel en doelgericht te handelen, met bijstand van een advocaat.

    Andere thema’s die in de context van het onderwijs actueel zijn omvatten o.a. de deontologie van leerkrachten, neutraliteit in onderwijs, het gebruik van levensbeschouwelijke tekens in onderwijs, aansprakelijkheidsvorderingen tegen een school, etc.

    Wij staan zowel onderwijsinstellingen, ouders, leerlingen en studenten bij in alle vormen van onderwijsprocedures en bij vragen omtrent onderwijsrecht.

  • Het publiekrecht regelt de verhouding tussen de burger en de overheid. Het kan onder meer gaan over grondrechten, of administratieve- of tuchtprocedures. Ook het onderwijsrecht valt hieronder.

    Zowel overheden, als ondernemingen en burgers kunnen bij ons terecht met publiekrechtelijke vragen.

  • Wordt u verdacht van een misdrijf, hangt u een straf boven het hoofd of bent u slachtoffer van een misdrijf? Dan kan u op ons rekenen. Bijstand is reeds mogelijk vanaf het eerste verhoor, maar ook bij een eventuele voorlopige hechtenis, of tijdens het proces voor de rechtbank.

  • Dagelijks worden tal van overeenkomsten afgesloten, zowel schriftelijk als mondeling.

    Afhankelijk van de situatie, is het aangeraden om een schriftelijke overeenkomst af te sluiten. Zo zijn de afspraken tussen partijen duidelijker en kunnen discussies tussen partijen vermeden worden in een latere fase. Wij staan u graag bij in het opstellen of nakijken van dergelijke overeenkomsten teneinde te garanderen dat uw belangen en de afspraken tussen partijen correct gereflecteerd worden in de overeenkomst.

    In bepaalde situaties zal u echter niet in een positie zijn om de bepalingen en voorwaarden van een overeenkomst te onderhandelen, bijvoorbeeld in geval van een toetredingscontract als consument. In dat geval kunnen “de kleine lettertjes” van belang zijn, maar ook de wettelijke bescherming die consumenten hebben.

    Doet er zich een discussie voor over een contract, neem dan gerust contact met ons op.

  • Onze advocaten hebben een uitgebreide expertise in verkeersrecht, zowel het burgerlijkrechtelijke aspect (dat onder meer nagaat wie aansprakelijk is en of u eventueel schadevergoeding verschuldigd bent of recht hebt op schadevergoeding) alsook het strafrechtelijke aspect.

    Een eventuele strafrechtelijke procedure wordt in principe opgestart door het openbaar ministerie. Zij gaan over tot dagvaarding bij verdenking van een inbreuk op de verkeerswetgeving (denk maar aan een snelheidsovertreding, rijden onder invloed van verboden middelen of een aanrijding met slachtoffers).

    Wij staan dagelijks zowel bestuurders, slachtoffers als verzekeringsmaatschappijen bij in verkeersrechtelijke dossiers.

  • Ons kantoor heeft een jarenlange ervaring in verzekeringsrecht, en wij treden dagelijks op voor zowel verzekeringsmaatschappijen, verzekeringsmakelaars, ondernemingen, instellingen en particulieren in verzekeringsdossiers.

    U kan bij onze specialisten terecht voor al uw vragen omtrent verzekeringsrecht, zij het uw burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, brandverzekering, autoverzekering, bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, etc.