Veelgestelde vragen

  • Bekijk gerust het overzicht van rechtsdomeinen waarin wij onze expertise kunnen aanbieden. Mocht u twijfelen of wij u kunnen helpen, mag u gerust een afspraak maken of ons telefonisch contacteren .

    Indien het onderwerp niet tot onze domeinen behoort, dan verwijzen wij u graag door naar een bevriend kantoor, zodat u altijd het best mogelijke advies krijgt.

  • De slaagkansen van een procedure zijn helaas moeilijk concreet in te schatten. Elk dossier is uniek en het recht is evolutief. We kunnen dus nooit met zekerheid de uitkomst van een procedure voorspellen.

    De slaagkansen van een procedure hangen zeer vaak samen met de bewijzen die kunnen worden voorgebracht. Een grondige studie van de bewijsstukken die voorhanden zijn, zal dus altijd ons uitgangspunt zijn om uw slaagkansen in te schatten.

    Wij bieden u in elk geval steeds eerlijk en een zo accuraat mogelijke inschatting van uw dossier.

  • Wij zullen steeds met u nagaan wat de meest kostenefficiënte aanpak voor uw persoonlijk dossier is. Dit houdt in dat wij, indien mogelijk en gewenst, een formele gerechtelijke procedure zullen proberen te vermijden.

    Zo stellen we meestal voor om een tegenpartij eerst minnelijk aan te schrijven of in gebreke te stellen. Soms kan een bemiddelingstraject opgestart worden (al dan niet buitengerechtelijke, via rechtstreekse onderhandelingen, dan wel via een formelere verzoeningsprocedure voor de bevoegde rechtbank).

    In sommige gevallen is een formele gerechtelijke procedure echter niet te vermijden. Ook dan bekijken we graag met u hoe we uw dossier best aanpakken om tot een succesvolle en spoedige afloop te komen.

  • De kost van een procedure hangt steeds af van de aard van de procedure, met name of het een administratieve, strafrechtelijke, burgerlijke of andere procedure betreft. Verder zal de kost van een procedure ook anders zijn wanneer er voor een minnelijke regeling wordt gekozen.

    Bij een burgerlijke procedure (die vaak voorkomt, denk maar aan burenruzies, uitvoering van overeenkomsten, eis tot schadevergoeding, etc.), dient eveneens rekening te worden gehouden met bepaalde bijkomende procedurekosten

    Een burgerlijke procedure kan immers op verschillende manieren worden opgestart. Meestal gebeurt dit via een dagvaarding die door een gerechtsdeurwaarder wordt betekend aan de tegenpartij(en). De kosten van de gerechtsdeurwaarder hangen af van de omvang van de dagvaarding en het aantal betrokken partijen.

    Verder wordt in sommige geschillen een gerechtsdeskundige aangesteld, bijvoorbeeld in de context van bouwgeschillen of bij zware letsels ten gevolge van een verkeersongeval, die tevens tot een bijkomende kost leiden.

    Aan het einde van een burgerlijke procedure zal de rechtbank rolrechten ten laste leggen van de in het ongelijk gestelde partij. Deze variëren tussen 50 euro en 400 euro (referentie: 2023). Eveneens zal de rechtbank in haar beslissing oordelen over de rechtsplegingsvergoeding, dit is een tegemoetkoming in de kosten van de advocaat van de in het gelijkgestelde partij (hetgeen zelden alle advocatenkosten dekt). De omvang van de rechtsplegingsvergoeding wordt bepaald door de waarde van het geschil. Als u gelijk krijgt, kan u dus een deel van uw advocatenkosten recupereren. Wordt u echter in het ongelijk gesteld, dan zal u niet alleen uw eigen advocatenkosten volledig moeten dragen, maar ook een rechtsplegingsvergoeding moeten betalen aan de tegenpartij ter vergoeding van diens advocatenkosten.

    Heeft uw geschil een inzet van meer dan 12.500 euro, dan dient u er rekening mee te houden dat er mogelijks ook nog registratierechten verschuldigd zijn aan de Belgische Staat.

    Indien u een rechtsbijstandsverzekering heeft, zullen bepaalde kosten in principe door uw rechtsbijstandsverzekering gedekt worden.

  • Een advocaat hoeft u niet altijd persoonlijk iets te kosten. Het is aangewezen eerst na te gaan of u een rechtsbijstandsverzekering heeft die de kosten van uw dossier dekt. Dergelijke verzekering kan u apart afsluiten, maar kan ook onderdeel uitmaken van bijvoorbeeld uw autoverzekering of brandverzekering. U kan dit nagaan bij uw verzekeraar of verzekeringsmakelaar. Uiteraard kunnen wij u ook helpen met de dekking onder uw verzekeringspolis na te kijken.

    Mocht u geen dekking hebben van een rechtsbijstandsverzekeraar, dan zal u in principe zelf moeten instaan voor onze erelonen. Tijdens de inleidende gesprekken, bekijken we graag met u welke advocatenkosten u voor de behandeling van uw dossier mag verwachten. Doorgaans werken wij op basis van uurlonen, en rekenen wij daarnaast een beperkte vaste opstart- en afsluitingskost aan. Onze uurlonen kunnen variëren naargelang de aard en complexiteit van de zaak en het tijdsbestek waarin dient te worden gehandeld. In eenvoudige zaken zijn we bereid eventueel een forfaitair tarief af te spreken.

    De kostprijs van een eerste consultatie is 70 euro (excl. BTW).

    Daarnaast worden de kosten van briefwisseling, kopieën, e-mailcorrespondentie, telefonie, verplaatsingen en gerechtskosten, en kosten van deskundigen en gerechtsdeurwaarders. afzonderlijk begroot per dossier.

    Wij werken in principe met tussentijdse facturen of provisies, naargelang de duur van het proces.

    In elk geval, wordt bij de afsluiting van het dossier een gedetailleerde eindafrekening opgemaakt.

    Wenst u meer te weten over onze werking, dan kan u hier onze algemene voorwaarden terugvinden.